Vem ar det som gar och gar men aldrig kommer till toppen....?

...det ar vi det! Nu ar vi i Sanqing Shan, 80 minuter fran Yushan i provinsen Jiangxi. Vi bor i en dal omringad av otroliga berg och kontrasten fran storstaderna vi tidigare besokt ar enorm!! Detta ar en riktig liten hala och har ar vi for att hajka i bergen! Vart hotell ar fint men lite kyligt, men dess lage ar fantastiskt! INGEN har kan engelska dock sa vi ar tacksamma over att en liten Mandarin-phrasebook fanns med i packningen! 

Efter en genomkinesisk frukost bestaende av dumplings (brod med kott i), fyra olika sma ratter med nagra slags gronsaker, rissoppa, nudlar, agg, varm sojamjolk och fluffiga angkokta brodbollar, unnade vi oss en sovmorgon under vara gosiga tacken innan vi begav oss upp mot bergen. Val dar visade det sig att vi var tvugna att kopa bade biljett med en kabinlift upp och intradesbiljett till att vandra dar uppe. Eftersom dagen redan var ganska langt gangen kande vi att vi tar topparna i morgon istallet och darfor vandrade vi istallet nedfor bergen!

Vi at en latt lunch fran ett gatukok (bokstavligt talat, ett kok mitt pa gatan), majskolv och en kycklingklubba i pase. Detta satt vi och snaskade pa pa varsin sten langs med vagen, ca 2 meter fran varandra. Maste ha sett ganska lustigt ut och en hel del foton fick vi ofrivilligt vara med pa av forbipasserande kineser. Efter nagra tuggor pa kycklingklubban borjade vi inse att detta faktiskt inte var kyckling. Kottet var rod/rosa och smakade som en hund luktar.... Dom dom dom dom tankte vi, och ju mer vi tankte pa saken ju mer acklade blev vi av tanken pa att vi kanske satt och tuggade hund. Vi sprang tillbaka till tanten i koket i mitten av vagen och fragade genom charader vad det var for slags kott? Voff voff? Nejnejnej svarade hon. Mjau mjau sa hon med ett brett leende! Sa japp, vi kakade katt till lunch. Kissemiss. Kan ju tillagga att vi inte at upp resten av klubban (baklaret) utan blev riktigt acklade. 

Varan fika en stund senare var mer lyckad da vi satt pa en bro ovanfor en porlande back ensamma mitt bland all gronska och at kex och notter! Vi skulle garna visa bilder men tyvarr har vi ingen sladd till kameran (igen) plus att det drar valdigt mkt batteri nar man laddar upp bilder. Men det kommer!!!!!

Nu ska vi ga tillbaka till vart hotell (som inte har internet) och rullar tummarna en stund!

Nedan ar en bild pa Sanqing Shan och steamed bread!

Puss och kraaaaam!!



Skyskrapornas stad

Tjing tjong kinesen!

Nu har vi varit i Shanghai i fem dagar och vi har hunnit med ett och annat! Efter en god och efterlangtad natts somn sa vaknade vi till ett regningt Shanghai. Det stoppade inte oss utan det var bara att slanga pa sig sin fina poncho och ge sig ut i staden. Efter misslyckade forsok att hitta olika museum sa gick vi till ett mysigt kafe och varmde oss och spanade pa den enda snygga kines vi sett hittills (han var inte ens sa snygg). Efter att ha suttit dar och filosoferat ett tag sa kom vi pa den briljanta iden att shoppa lite! Vi tog en taxi till ett kopcenter dar man kunde pruta jarnet! Och pruta, det kunde vi. Vi gick loss. Linnea och Lisa prutade sa hart att de till och med fick en liten small pa kinden (inte med mening dock) men de forhandlade med den galnaste kinesiska tjej vi traffat! De vann iallafall och lyckades pruta ner ett par skor fran 400 kr till 50 kr! Vi har aldrig varit med om sadan shopping innan, forsaljarna drog en i armen, stangde inne en i hemliga rum och gick efter en och skrek. Vi bara skrattade at allt och gjorde nagra riktiga fynd!

Nasta dag besokte vi Old Town och strosade runt i YuYang Garden. Det var en typisk kinesiskt designad tradgard med vackra stenskulpturer, blommor och dammar med stora fiskar i. Dar traskade vi runt ett tag och kande harmonin spridas i kroppen...eller? Om det inte hade varit sa mycket turister dar hade den kanske gjort det.

Nar vi kom ut fran tunnelbanan med kartan i hogsta hugg och skulle leta efter tradgarden sa borjade tva unga och trevliga kineser att prata med oss. De ville hjalpa oss med kartan och sen flot konversationen vidare. De bjod med oss till en tefestival de kande till i narheten. Men det visade sig vara en liten skum teaffar dar vi skulle dricka te med dom. Vi anade ugglor i mossen och vi forstod att vi blivit lurade! Vi ursaktade oss och gick snabbt darifran. Tur att vi kom pa det innan vi gatt in! Det ar namligen vanligt att trevliga engelstalande personer som uttalar sig for att vara studenter lurar turister att dricka te med dom och sedan kraver orimliga summor pengar.

Nagot vi testade pa samma dag var att ata "hot pot". Ett stort misstag. Vi var vralhungriga och valde inte det basta stallet for att losa det problemet. De kunde ingen engelska utan vi fick folja med in i koket for att peka pa det vi ville ha, vi visste inte ens vad det var vi pekade pa. Carolina hade med sig den kinesiska ordboken vilket raddade oss en aning.
Man hade en stor gryta i mitten pa bordet som kokade, dar man skulle lagga i de raa ingridienserna man fick till bordet. Det var intressant. Ingen kunde hjalpa oss hur man skulle gora men vi lyckades iallafall fa i oss lite kokat kott. Mmm.

Pa kvallen gick vi pa Shanghai Acrobatic Show. De var helt sjukt duktiga! Det ena nummret overtraffade det andra ocg vi bara satt dar och gapade.

Efter showen motte vi Lisa, Linns kompis, och hennes tva kompisar fran Halmstad som var dar och halsade pa. Vi tog en ol och en fajita. Nom nom nom. Till och med Linn drack ol! En halv, men anda. De var jattetrevliga!

Dagen efter det, alltsa igar, satt vi i tva timmar och bokade tagbiljett och hostel for var fortsatta fard efter Shanghai. Vi aker pa lordag morgon kl nio till Yushan i provinsen Jiangxi. Darefter aker vi till Guilin i Guangxi. Det blir en overraskning vad vi ska gora dar sa mer om det senare!

Efter det akte vi till den franska kvarteret i Shanghai, The French Concession. Dar at vi lunch, pasta for en gangs skull, och strosade runt. Det var valdigt fint dar och har sag vi fler vasterlanningar an i resten av Shanghai.

Eftersom vi skulle ut och traffa Shanhai-Lisa och co pa kvallen sa blev det nagra spontandesperata kop i tunnelbanan, eftersom vi inte har nagra fina klader. Lisa kopte en spetsklanning, Linn en kjol och strumpbyxor och Carolina en sjal. Finfina grejer!

Vi traffade dom pa ett stalle som hette Barbarossa som var en restaurang/lounge. Det var orientaliskt inspirerat och supermysigt. Vi satt pa en terass ute och chillade och tittade pa den imponerande skyskrapsutsikten. Vi gick sedan vidare till en klubb som hette Mint. Den lag i en skyskrapa pa typ 40e vaningen, hade en shark tank och ett gang NBA-killar. Det var fett helt enkelt. Egentligen kostade det 3700kr for ett bord dar inne, men vi kom in anda gratis :) Det var extremt fladigt dar inne och med den frackste utsikten over Pudongs skyskrapor. Vi hangde lite med NBA-killarna som var lika langa som skyskraporna. En av dom var 2,16m. Vi kande oss som dvargar nar vi stog nara honom. Vi dansade hela natten lang och drack varldens ackligaste mojito och akte hem nanstans pa morgontimmarna. Det var latt den basta klubben nagon av oss har varit pa.

Ikvall ska vi aka upp i Shanghai's hogsta skyskrapa, Shanghai World Financial Center och ta en kaffe dar i baren och njuta av utsikten.

Vi hoppas att ni alla har det jattebra dar hemma, for det har vi! :)

Pa aterseende!

Carolina och Lisa

Shing shong Shanghai!

Nu har vi anlant till Shanghai for nastan sex timmar sen och vi kampar med att halla ogonen oppna! Vi far inte forstora dygnsrytmen heelt sa vi far ga och lagga oss kl sex har vi sagt!
Jag hoppas innerligt att vi slipper aka sant nattag igen, denna gangen tog det 17 timmar. Det gick dock lite lattare denna gangen for vi hade lite underhallning! Det satt en jattesot liten kille som var tre ar vid sidan av oss och han ville ha allas uppmarksamhet hela tiden och han var sa soooot! Han pillade med allt, pratade med oss och showade lite och han var sa gullig! Plus att han var mastare pa att ata nudlar och skala clementin. Vi fick saklart agera fotomodeller igen. :p Sa vi hade iallafall battre resesallskap denna gangen an den forra da vi hade en senil gammal gubbe som kissade pa sig bredvid oss.
Nagot som forundrar mig ar hur manga manniskor som dom knokar in i en tagvagn. Det star, sitter och ligger manniskor i gangarna overallt. Dom ligger pa varandra typ i hogar utanfor toaletterna. Sa det var ett projekt att ta sig till toaletten, Linnea och Linn kissade en gang var pa 18 timmar. Respekt?!
Nu ska vi planera lite vart vi ska aka harnast, for en kille som vi pratade med pa hostelet i Xian sa att eftersom HongKong fortfarande raknas lite som en egen stat sa ar det som att man aker ut ur Kina nar man aker till HongKong. Eftersom vi bara har "one entry" pa vara visa kan vi inte aka till nagon annan stad i Kina efter HongKong, utan vi maste gora HongKong vart sista stopp i Kina. Sa fragan ar nu vart vi aker efter Shanghai. Den fragan ska vi klura lite pa nu innan det blir laggdags!

Linn kanner en som heter Lisa som bor har i Shanghai, sa vi hoppas att hon vill vara var privata guide nagon dag :) Det ska iallafall bli roligt att traffa henne!

Seee ya dont wanna be yaaa!!

Kram Carolina

Terrakottaarmen!

Hej idag har vi varit och sett terrakottaarmen! Vi hade en jattegullig guide som hette typ ChaCha, men hon tyckte att vi kunde kalla henne "Lady Chacha"! Hon informerade oss om Xi'ans historia och om terrakotta krigarna och efterat sa korsforhorde hon oss om svaren. Speciellt en kille som hette Stefan fran Osterrike. "SchheffaAn pay attention!!!" 

Krigarna var jattehaftiga och alla hade ett individuellt utseende. Det maste ha tagit hur lang tid som helst att gora alla! Av de 8000 krigare som fanns i graven sa har de "bara" aterskapat 2000 stycken. Det tar ca 3 manader att limma ihop en gubbe och de beraknar att vara fardiga med alla om ca 40-60 ar. Da far vi komma tillbaka! Kejsarens grav som vi skulle fa se var egnetligen bara en kulle som vi tog foton pa. Ganska meningslost, men eftersom han har lagt ett tjockt lager av kvicksilver och x-antal fallor inne i graven sa har man inte kunnat oppna den annu.



Idag traffade vi tva jattetrevliga tjejer fran Karlskrona. De heter Hanna och Anna och vi ska ut och ata med dem ikvall! De har ocksa jobbat i Norge (Oslo) i ett ar och ar nu ute och backpackar i Asien, precis som vi!

Pa vagen hem fran armen sa korde en bil in i var buss, sa att bilens backspegel gick sonder. Det blev ingen storre small, sa ingen blev skadad. Men chaufforen och bilisten blev ganska arga pa varandra och vi stoppade upp trafiken lite..hehe

Nu ska vi ut och ata!

Puss och kram
/ Linn med hajlp av Lisa :)

Picturetime!


I ko pa vag in till forbjudna staden


Vi var inte direkt de enda turisterna dar!


Fikapaus i shoppingen!


Morgonpigga tjejer pa vag mot kinesiska muren!


Kampen upp for den brantaste trappan vi gatt i. Svettigt varre!


Pjuh!



En galen gata!


Dessa delikatesser saljs lite har och var. Skorpinoner som fortfarande sprattlar nar de sitter pa pinnen. Vi ar inte jattesugna pa att testa!


Vilse?

Nu dog kameran med sladden! Vi lagger upp fler bilder nar den ar laddad! :)

Xian

Med nacksparr ar vi nu framme i Xian. Natten var ingen bekvam historia men vi overlevde den och ar glada att den ar over. Tre dagar kvar till nasta tur...

Vi bor pa ett trevligt hostel som heter Han Tang Inn och ligger valdigt centralt. Har finns biljardbord, dart och ping pong-bord mm sa vi ar helnojda!

Idag har vi en chilldag, och just nu kampar vi i nagra timmar till innan vi "far" sova! Imorgon blir det terrakottaarmen och det ser vi fram emot!



Mmm, gott att sova!


Fran Beijing till Xian

Efter att ha varit hela fem dagar pa samma stalle nu sa tycker vi att det ar dags att se nagot annat. Att uppleva lite spannande saker for en gangs skull, kanske en terrakottaarme till exempel. Man far ju passa sig sa att man inte blir uttrakad liksom. Variera sig da och da.

20:30 rullar taget fran Beijing West Station och 9:00 ar vi framme i Xian. 180 kronor kostar detta oss. Rena ranet!!! 

Vi ar overtygade om att vi har en underbar natt framfor oss pa de harda stolarna och imorgon kommer vi garanterat anlanda till Xian som nyutslagna nyponrosor och strala hela dagen lang! Att sova sittandes och skumpa fram i tretton timmar skall vara bra for sjalen har vi hort.

 +  = SANT


Tack Beijing for denna gangen. Det har varit en trevlig upplevelse!


Kaos i Kina

Det ar inte alls kaos i Kina, laget ar valdigt stabilt, jag (Linnea) tyckte bara att det var en rolig rubrik... Kina ar faktiskt freaking awsome!!!!! Har lever vi loppan ska ni veta! Trots att kineserna ar daliga som attan pa engelska ar dom valdigt snalla och forsoker forsta (till skillnad fran ryssarna!!!). Det blir en hel del charader och Limpan ar en hejare pa att forsoka fa dem att forsta att hon behover ga pa toaletten ska ni veta! Det finns mat att kopa for bara nagra kronor precis overallt sa det ar sallan vi ar hungriga!! Det ar inte heller minsta risk for att ga ner ett endaste gram i vikt!

Igar var vi pa kinesiska muren och den var sa fantastisk att det ar helt obeskrivligt sa jag ger helt enkelt tusan i att beskriva den. Idag har vi traningsvark i vara vader for det var inte direkt fa trappsteg som blev bestigna. Det hela var en otroligt svettig upplevelse da vi totalt missbedomt vadret. Eftersom stallet vi var pa (Mutianyu) ligger norrut fran Beijing (bara 9 mil, men anda) sa tankte vi att det skulle vara lite kyligt dar. Det var det minsann inte! Det blev att ta av sig sa mycket som mojligt och eftersom vara bleka axlar inte sett solljus pa vad som kanns som ar och dar sa fick vi till och med en branna dar vi gick i vara linnen.
Pa kvallen traffade vi nagra engelska killar och irlandska tjejer pa vart hostel och tillsammans med dem blev den en hejdundrandes utgang pa klubb E-log! Det var roligt som attans!



Vi har tidigare under Beijingvistelsen traskat runt i forbjudna staden och jag blev forvanad over hur himla stor den var. Det var verkligen en hel stad dar innanfor de enorma murarna och vallgravarna! Valdigt kul att ha upplevt detta! Nagot som dock ar mindre kul att ha upplevt ar att alla allmanna toaletter i detta lilla landet endast ar ett hal i golvet... Inte sa vidare varst bekvamt tycker vi.  

Jag befinner mig for tillfallet pa ett internetcafe som kan beskrivas som allt annat an mysigt. Stallet ar fullt av kineser som sitter apatiskt framfor skarmarna med helt glansiga ogon och spelar skjutspel. Roker gor dom samtidigt och pa golvet smyger en skabbig katt runt och hoppas pa att nagot atbart skall trilla ner pa till den. Eftersom jag inte har alla hastar i stallet, och inga bestick i ladan heller for den delen sa tankte jag inte pa att ta med mig en kamerasladd. Sa inga bilder fran vara pahitt idag inte :( Buhuuu! Men vi ska fixa en bildbomb till er inom snar framtid! 

Tack och hej leverpastej!

Mvh
Sara Linnea Johansson
Backpacking AB

NiHao!!

Nu ar vi pa internet cafe har i Beijing. Idag har det varit full rulle hela dagen. Vi borjade med att byta hotell fran vart bekvama och lyxiga Shatan Hostel, (som tyvarr va lite for dyrt) till Happy Dragon Hostel. Det blev ett rejalt nerkop, men vi ar tuffa backpackers nu, vi klarar allt! Vi har t.ex. bokat "hard seat" pa vara 12h respektive 14h langa nattag till Xi'an och Shanghai. Men lite trasmak i roven har val ingen dott av??


Idag har vi varit pa Beijings storsta shopping gata. Det var jattefint och vi var taggade pa att shoppa jattemycket billiga saker. Men nar vi kom in i affarerna sa blev vi besvikna for priserna var samma som i Sverige. Vi fick senare reda pa att vi var pa de dyra gatorna, och att det fanns billiga marknader med bra shopping pa andra stallen. Sa vi akte tunnelbana och taxi for att leta upp en billig marknad, men vi misslyckades helt och hallet. Istallet hamnade vi pa mysiga smagator! Dar var sjukt mycket folk och en massa fina affarer. Runt om sa serverades det olika matratter, bla sprattlande skorpinjoner och tusenfotingar pa spett. Ingen av oss vagade smaka. Men vi testade lammkott pa spett och nagot annat som liknade en stekt tortillia. Det var gott!



 Wuangfujing gatan! Har har vi strosat omkring idag :)



Imorgon ska vi gora ett battre forsok pa shoppingen, och pa tisdag har vi bokat en heldag med guide till den Kinesiska muren!

Nu ska vi sova!

Godnatt
/Linn

Framme!!

Nu ar vi framme i Beijing. Staden verkar riktigt haftig, likasa vart hotell. Det ar jattefint. Vi har precis atit var forsta middag har i staden och den var utsokt. Nu ska vi oppna en flaska vin och kosa oss pa hotellrummet :)

I morgon ska vi besoka den forbjudna staden och himmelska fridens torg.
Tack for era fina kommentarer, det ar valdigt kul och fortsatt sa!
See you soon!


HEJDA!

Nu gar vi mot taget som ska fora oss till Beijing!



To be continued...................


Det RIKTIGA Mongoliet!

Nu har vi fatt uppleva hur det ar att leva och bo som en riktig nomad i Mongoliet. Vara forvantningar var inte hoga, sa darfor blev vi valdigt positivt overaskade.

Aventyret borjade med att varan fantastiska guide "Bato" hamtade upp oss pa vart hotell. Under den en timmes langa resan ut till nationalparken berattade Bato, som pratade for ovrigt valdigt bra engelska, om Mongoliets historia och kultur. Det var mycket intressant att lyssna pa. Mitt i allt stannade vi till vid vagkanten och fick halsa pa tva STORA ornar som vi alla fick gosa med en stund. Den var valdigt tung! Vi fick aven lite tur pa vagen da vi kastade tre stenar pa en stor stenhog med en pinne i mitten. Inom chamanismen betyder detta att man far tur.



Vi fortsatte fram genom den hapnadsvackande naturen och dess usla guppiga vagar. Vi kom fram till vart overnattningsstalle som bestod av ca 8 olika geerer, vi fick sova tva och tva.



Under tiden som Linnea och Carolina besteg ett kollosalt hogt berg sa satt jag (Lisa) och Linn lite langre ner pa berget och beskadade den vackra naturen. Vi blev tagna av det underbara landskapet och den absoluta tystnad som radde. Det var valdigt avslappnade och motsatsen till vad vi har varit med om de senaste dagarna.

Efter en treratters lunch akte vi med Bato och kollade pa den kanda skoldpaddeklippan. Dar vid en liten turistshop kopte Carolina en liten tennhast, eftersom hon sa hemskt garna ville ha en liten souvenir. Det kostade henne 10 000 togrog, vilket hon tyckte var valdigt vart, eller?



Efter det var det dags att besoka en nomadfamilj och rida pa deras sma hastar. Vi blev forvanade over hur bra de egentligen bodde. I deras geer fanns det till och med el!! Kylskap och frys, tv, dvd-spelare, lampor med mera. Varme far de genom att elda i en liten kamin som finns i mitten av geeren. Vi hade med godis som vi gav till en jattesot liten tjej som bodde dar. Hon blev jatteglad och sprang omkring med godiset i handen i hogsta hugg.
Att rida pa deras hastar var nog det roligaste jag har gjort pa denna resan an sa lange. Det var lite vingligt i borjan, men sen fick vi in det ratta knycket! Vi red ut pa stappen, upp och ner for bergen. Det var en harlig upplevelse och ett nytt satt att uppleva naturen pa. Jag och Carolina ska borja rida nar vi kommer hem, och Carolina ska aven skaffa hastar pa garden. Vad sager ni om det Annica och Joel?
Under hela varan vistelse i Mongoliet har det varit mycket varmare an vad vi trodde, sa vara varmaste klader har vi inte haft nagon anvandning av.





Carolina och en glad nomad




Hej va det gar!









Efter ridningen besokte vi ett buddhistiskt tempel uppe i bergen. Medan Bato sprang upp till templet, gick vi langsamt och flasande efter. Vi ar ju inte sa vana vi den tunna luften dar uppe pa mer an 2000 meters hojd. Landet i sig ligger hogt over havet, med den lagsta hojden pa 800 meter och hogsta pa 5000 meter over havet.


Linn och Bato


Efter en san har handelserik dag med mycket frisk luft somnade vi valdigt gott i vara sma geerer. Det var valdigt mysigt att somna till ljudet av varan lilla brasa i mitten. Men jag och Linn fick inte sova manga timmar eftersom jag fort vaknade av att jag kande nagot som strok over min arm. Domdomdomdom... Jag blev helt stel och lag och lyssnade en stund, jag forstod inte vad det var, det var nagot som sprang omkring i geeren. Sen horde jag Linn "Lisa, det ar en mus har inne!!!" Vi blev livradda och tande ljuset, och mycket riktigt, dar satt en liten forskramd mus och tittade pa oss. Linn trodde att den skulle ata upp oss, sa ett tag funderade vi pa att fly in till Carolina och Linneas geer. Det hela hade ett lyckligt slut da musen formodligen hittade ut efter att ha sprungit fram och tillbaka in i vaggen. Da kunde vi lugnt somna om. 
Mongoliet ar kant som landet med den blaa himmlen, med ca 260 soldagar, men vi lyckades fa regn pa oss anda. som tur var regnade det inte in i geeren. 

Vi ar valdigt glada over att vi gjorde denna utflykten for da fick vi se det som var det mest intressanta i Mongoliet. Man kan inte aka till Mongoliet utan att gora nagot sant har, for da missar man det viktigaste. Staden var ju inte sa mycket att hanga i julgranen. Stort tack till var guide Bato och hans kunskap! 


Mongoliet ar ett land med starka kontraster, lite bortglomt och framfor allt en mycket intressant bortglomd historia. Lastips till er alla: "The secret history of Mongolia".

I morgon bitti hoppar vi pa taget till Kina, det kommer bara ta 26 timmar, en baggis! Dock sa ar facebook forbjudet i kina (tear). Sa forvanta er inte att vi kommer kunna kommunicera nagot med er darifran nar vi ar dar. 

Jag vill bara avsluta med att jag ar mycket glad over att min pappa har borjat kommentera har pa bloggen. Det var pa tiden Tompa! ;)

Lisa, assisterad av Carolina

Transmongoliska jarnvagen!

Att bo fyra tjejer pa drygt tva kvadratmeter i lite mindre an en vecka ar minst sagt ett aventyr. Att hela tiden ha golvet vibrerandes under sig, sova pa en ca 60 cm hard brits, bara ha tillgang till en toalett da och da, fa frisk luft max en gang per dag och endast livnara sig pa pulversoppa, det ar en utmaning. HARD CORE VA?!

Sa har var vi tvugna att sova.......


Frukost, lunch, middag och kvallsmat.

Sanningen ar forrutom ovanstaende att vi faktiskt har haft det hur gott som helst! Vi har sovit ca 11-13h per natt, last, spelat spel, umgatts, druckit lite drinkar ur vara kasor, atit godis, forsokt att konversera med mongoler, skrivit dagbok och filosoferat over livets alla under. Efter det vilade vi lite ocksa. Vi har suttit med, jag citerar CA: "Rovtra i smaken" (trasmak i roven) i lite mer an 800 mil. 


Nar vi blev for trotta pa var lilla kupe gick vi till denna fantastiska restaurangvagn och hangde en stund med en go tjock rysk tant.


Har passar CA pa att springa nagra maraton pa perrongen for att rora pa benen lite medans vi vantar.
 
Den fantastiska ryska naturen som vi har upplevt har varit enastaende vacker och mycket varierande. Ena dagen var landskapet tackt utav orangefargade bjorkar i eldens tecken. Bebyggelsen runt jarnvagen bestod mest av forfallna sjul, och vi funderade pa om nagon verkligen bodde dar. Men har och var rok det lite i skorssternarna. Andra dagen var det en exotisk stapp med boljande berg i bakgrunden. , men da och da forekom det lite farggladare hus i bla-grona nyanser. Dessa husen var lite finare an de vi tidigare hade sett. Deras fargstarka vaggar lyste upp omgivningen och gav ett vackert intryck. Hela dagen forekom denna bla-grona nyans langs var vag, och vi antar att den ar valdigt popular. Vi har aven sett djupa granskogar, stora sjoar, getter och kossor, vidstrackta landskap, stora betongstader och hoga berg.





Under passeringen till Mongoliets grans fick vi vanta nastan hela dagen for att komma igenom. Militarer och hundar sokte igenom ALLT pa taget. Eftersom allt fran toaletten pa taget slapps ratt ut pa marken, sa far man inte kissa nar taget star still. Detta innebar att vi inte fick lov till att kissa pa HELA DAGEN!  Stackars oss, vi fick inte heller lov att lamna taget for att uppsoka en annan toalett da de standigt sa att det var 5 minuter kavr till avgang.. Men lyckligtvis sa overlevde vi incidenten!


Knepet for att bota sittvark!

Var mysiga kupe - mattor, textiler och guldiga gardiner, ett vinnande koncept.


Linn med assistans av Co.


Rorigt varre!

Att Ulan Bator ar en rorig stad ar en underdrift. Har ligger allt huller om buller. Stora hotell ligger vagg i vagg med sma sjul. Flerfiliga bilvagar korsas av leriga sma gator. Fladiga manniskor blandas med hemlosa, smutsiga. Men varst av allt - trafiken!!! Att ta sig over gatan har ar en PERS! Om man har otur blir man staende i manga minuter utan en lucka.

Glada over att ha lyckats ta sig forbi ett gang tutande galningar med livet i behall!

Lite statyer mitt bland trafiken tycker mongolerna piggar upp vardagen!

Som turister idag far vi nog betyget IG. Till att borja med sa fick vi inte ens tag pa en karta. Efter manga forsok i olika butiker gav vi upp och tankte att vi kommer nog ratt sa smaningom om vi bara borjar ga. Kom vi ratt till slut? Vi vet inte. Vi har gatt i stan, sa mkt vet vi. Men vi vet inte om vi faktiskt har varit i det faktiska centrumet. Vi var trotta och hade inte mkt info att ga efter, men vart misslyckade turistande har faktiskt sin ursakt. VI HAR INTE SOVIT.. Sa ja vi ar allt lite koko i bollen av att har bytt tidszon och gatt upp nar vi precis gatt och lagt oss osv. Dessutom hade vi missbedomt temperaturen utomhus nagot ENORMT. Den jakeln som lurat oss da vi last pa internet att det skulle vara noll-gradigt i Ulan Bator vid denna tidpunkten pa aret ska ha ett fett kok stryk. Jag hade till exempel pa mig ullsockor och uggs. Det var som att ga runt med pasar med bomull pa fotterna, efter 5 min i den stekande solen och 15-20 graderna var det dessutom dygnsura pasar. Jag har slangt dom skorna nu. Sa vi har faktiskt en del att skylla pa. 

Vi hade i alla fall lite flyt nar vi snubblade over "nagra" tempel. Gaendes pa gatan var vi, och fokuset lag pa att inte bli mosad under en bil, da vi sag nagot gront med ett udda tak laaaangt uppe pa en gata. Da vi inte hade nagra direkt planer pa vad vi skulle hitta pa (i och med att det ar mandag kunde vi inte ga pa de museum vi planerat eftersom de ar stangda) tankte vi att vi gar dit och kolla laget. Pa vagen upp blir det lugnare och lugnare och vi borjar mota ratt manga munkar i starkt orangea kladnader, men vi tanker inte sa mkt pa. Vi gar igenom en stor port och gar och smapratar om vad det dar kan vara for ett lustigt hus nar en man till hoger om oss sticker ut sitt huvud ur en lucka vi helt missat och ropar "tickets tickets!". Jaha, biljett, jag vi tar en, sager vi. Foresten vad ar det till? Mannen kan inte svara oss men vi far en broschyr och det visar sig att vi har kommit in pa ett stort tempelomrade. Anledningen till att vi sag en del munkar var att det inom omradet bor 900 stycken. Det finns 12 olika stora tempel i olika farger och former. Flyt. Den var valdigt haftigt och valdigt mycket folk var dar. Alla gjorde olika sma ritualer som vi inte riktigt forstod oss pa, och overallt matade man faglar med massa fron. Bla i det storsta huset gick vi in och se pa tusan, dar inne star en staty som ar exakt 26,5 meter hog och ca 10 meter bred och helt och hallet i guld. Det var rokelser i massor och massa tunnor som alla manniskor snurrade pa. Alla gick ett varv runt statyn, drog rokelsen pa sig och backade sedan ut for att aldrig vanda statyn ryggen. Vaggarna runt statyn var fyllda identiska ministatyer aven dom i guld, jag och Linn raknade ut att det sammanlagt var 1696 gulddockor pa vaggarna. Nordigt av oss? Lite kanske.





I detta huset bakom oss ar dar den enorma guldskapelsen befinner sig!


Efter denna magnifika upplevelse fortsatte var jakt efter "centrum", men sa smaningom gav vi upp denna jakt och paborjade istallet en ny efter vykort. Aven denna jakt misslyckades sa vi ar helnojda helt enkelt! Vi hittade i alla fall hem (det gar valdigt fort for oss att kanna oss hemmastadda pa vara olika boenden) och efter det har vi haft vilostund. Men skam den som somnar, har ska vi komma in i ratt dygnsrytm ogona boj! Dock sa ar Ca och Lisa nu pa sitt rum sa vi vet faktiskt inte om dom har lyckats halla ogonen oppna eller ej, dom dom dom dom.....




Snart ska vi ut och testa en mongoliskt middag, men vid nio kommer vi ligga nerbaddade i vara sangar som inte skakar som pa taget och mysa med John Blund, var sa saker!

Linnea

Ulaan Baatar

Hej allihopa! Nu har vi anlant till Mongliets huvustad Ulaan Baatar! Klockan ar nu 11 pa formiddagen och vi steg upp klockan 01 rysk tid i morse. Tidsskillnaden ar 6 timmar + fran Sverige.

Vi anlande till ett forvanandsvart fint hotell, Khabu Hotel. Vi har tva dubbelrum varav duschkabinerna ar lika stora som var kupe pa taget. Det forsta vi gjorde var att duscha och gud vad det var efterlangtat. Efterat gick vi ner till hotellets restaurang och at for kung och fosterland! Efter att ha levt pa nudlar och pulversoppor i drygt 5 dagar sa smakade allt fast foda gudomligt! Vi fick bla omelett, pannkakor och rostat brod. Under tiden vi at sa hade vi ca 5 personer till var service och vi va de anda gasterna i salongen. Vi antar att allt har maste vara superbilligt eftersom vi har rad med en sadan lyx.

Sa nu ska vi ut och utforska staden i det fina vadret!

Puss och Kram ses pa stan

Linn

På italiensk restaurang i moskva

Hejhej! Nu sitter vi och äter igen! Idag har vi vatit och kollat på Leninmasouleet. Det var en massa säkerhetskontroller innan man fick gå in i själva graven, och man fick inte ha med sig kamera, mobil och stor väska in. När vi gick in var det dödsmörkt och det stod en beväpnad vakt vid ingången och sedan en i varje hörn inne i graven. Man fick inte prata där nere och var iakttagen av vakterna hela tiden. Ett rött sken lyste upp i mörkret över Lenin, och det hela kändes lite overkligt. Att där ligger Lenin, i egen hög person. Han såg ut som en docka där han låg den beckmörka, dödstysta graven. Det hela var väldigt kusligt.

Sedan gick vi in i Historiska Museét. Spenderade en bra stund där med händerna bakom ryggen och gav ideligen ifrån oss små hummande läten. Det var intressant och det fanns massa olika fina och otroligt gamla saker och ting. Synd bara att vi inte kunde veta exakt vad det var för grejer då det mesta endast stod på ryska.

Ikväll bär det av mot Ulan Bator på transmongoliska järnvägen, så då kommer det vara lika tyst på bloggen som i Lenins grav i fem dygn framöver. Men vi hoppas dock att vi hinner med ett hejdå-inlägg till alla våra trogna fans.

Nu måste vi skynda oss bort till godisaffären som vi såg lite längre bort! Tjing!


Ryska matupplevelser!

Ikväll har vi varit på en väldigt fin restaurang, ungefär 10m från vårt hostel. Värt. Det började bra, med trevliga kypare, fin atmosfär och en meny på engelska. Maten tog dock längre tid än väntat. När den kom satt vi där som fyra urholkade, svältande skelett. Eller ja, det var så det kändes. Linnea fick en hel kyckling på sin tallrik, jag (ca) och lisa fick köttbitar och paprika i en blandning och Linn var allmänt nöjd. Det var hyfsat gott, men vi var glada att vi fick nån mat alls!
Vi provade även på äkta rysk efterrätt, och det var något ska jag säga er! Eller? Vi provade på fyra olika kakor, 2 var godkända. Linnea tyckte även den tredje var god.
Det bästa med hela restaurangupplevelsen var att det var så nära hem till sängen!

Vill bara tillägga att ni får inte vänja er vid att vi uppdaterar så ofta. Vi utnyttjar det lilla internet vi har för tillfället, så ni får inte bli för bortskämda!

Nu ska vi försöka sova, fast vi är övertrötta.

See ya, don't wanna be ya!


DAGENS OUTFIT

Har bjussar vi pa en dagens outfit. Vi ser alla ungefar likadana ut, men Lisa tog idag priset sa hon far representera oss alla!

Vi ar ju framst en reseblogg men tanker oss att vi ar en rese/modeblogg. Sa till alla er som vill kopiera stilen:
Regnponcho - Intersport, jacka - second hand fran brorsan, jeans - Zara, skor - Solomon, keps - minns ej.
Lycka till!!

En regnig dag i Moskva

Idag var har vadret varit betydligt samre an gardagen. Lite halvregnigt mest hela tiden. Perfekt vader for att strosa i parker tanke vi! Gorskijparken och Skulpturparken stod pa schemat, aven Fralsarkatedralen skulle vi beta av da de ligger hyfsat nara varandra. Helt klart en bra plan, synd bara att den sprack inom 20 minuter da vi upptackte att vi glomt kartan pa vart rum! Skitsamma tankte vi, vi loser det! Tog tunnelbanan till Fralsarkatedralen, och bara att aka den var en upplevelse i sig! Moskva ar ju inte direkt engelskans storsta fan, det ar ytterst fa som kan prata det, och de som kan ar ytterst obekvama att prata det marker man. Och i princip ingenting star pa engelska, inte ens vid de allra storsta turistattraktonerna! Sa de var ju minst sagt en utmaning att forsta sig pa vart vi skulle aka, vilken linje osv. Men vi har kommit pa ett system som funkar toppen, innefattar en valdig massa memorerande av symboler vi inte har en anng om vad de betyder! Val framme sa var Fralsarkatedralen inga problem att hitta, stor och statlig som den ar! Och inuti var den helt jakla otrolig! Gota Petter sager jag bara! Den ar enorm, och sa otroligt vackert och detaljerat utsmyckad! Alla de vackra katedralena vi sag igar kan ga och slanga sig  vaggen alltsa! Tyvarr sa var det totalforbjudet att a kort dar inne sa om du vill uppleva denna magnefika kyrka sa far du allt ta dig en tripp hit.
Regnig men ack sa statlig! Tog 50 ar att bygga, sen bombade Stalin ner den for att bygga varldens hogsta byggnad - vilket aldrig blev av. Istallet blev det en enorm utomhuspool fram tills 1990 da man beslutade att katedralen skulle byggas upp identisk med den forsta. Dom ar klyftiga de dar ryssarna ;)

Efter de sa inkom problemet med att vara utan karta. Vi skulle da hitta en chokladfabrik, vi hittade den tillslut med fattade dock inte hur man kom in eller om man ens kunde komma in sa vi bangade. Vi hade i alla fall upplevt lite nya kvarter! Vi gick darefter mot Leninmasouleet, eller jag [Linnea) och Linn kande for att ga medan Lisa och Ca tog metron. Tyvarr var det bara oppet till ett sa de hade hunnit stanga, vi far helt ta o kolla pa den dode rackaren imorgon istallet!
Fika, fonstershopping inne i GUM {en jattestor och fladig galleria alldeles vid roda torget) och sedan tog vi metron tillbaka till samma omrade vi varit i forut {insag vi da vi irrade runt dar for andra gangen). Runt runt gick vi, fragade ryssarna om hjalp som inte fattade nat. Efter en stunds cirkelgang kom vi fram till den stooora skulpturparken med flera hundratals skulpturer och statyer. Gorkijparken bangade vi!
Push up??
Tre glada muppar
Nu ar vi pa hostelet, har atit tva agg och ska snart svira om for att ga ut pa stan for att ata middag. Vi hade tankt gora oss lite snyggare an vi varit de senaste dygnet, och det kommer bli ett svart beslut vilken av alla vara outfits vi ska valja. Not. Nastan varenda rysk kvinna kor pa skyhoga klackar och massa smink mest hela tiden verkar det som. Vi daremot satsar stenhart pa vara praktiskta klader. Nu daremot blir det allt till att bya ut gympaskorna mot finskorna - conversen!
So long flaggstang!

Bildbomb, from russia with love

Vasilihkatedralen
Go tjej pa roda torget

Historiska museet
Pavag ut fran Kreml
Mmmm torr macka med mjukost i Vasilijkatedralens sydostra horn
Katedral inne i Kreml
Turist, javisst!

SpaSiba

Idag har vi turistat for fullt! Med kamerorna i hogsta hugg har vi sett och beundrat flera av Moskvas sevardheter. Vi borjade att ga den tjugo minuter langa promenaden ner mot Roda Torget. Det var kallt, kanske 8 grader,  men vi ar vikingar! Och som tur var sa tittade solen fram under senare delen av dagen, vilket var valdigt skont aven for vikingar. Vi sag Historiska Museet, Kremlmuren, Leninmasouleet (man fick dock inte ga in och titta idag), GUM- kopcentrumet och saklart Vasilijkatedralen. Vi gick in i Vasilijkatedralen (for studentpris!) och beundrade dess skonhet aven inifran. Valdigt fina vaggmalningar och imponerande skonsang fick vi uppleva. Vi hittade ocksa nagra bankar dar vi kunde ata vara medhavda lunchmackor med acklig mjukost pa.
Fran Roda Torget gick vi langst med Kremlmuren for att komma till en ingang till Kreml. Efter att ha gatt genom Alexandertradgarden kom vi till en ingang. Val innanfor Kremls murar sag vi de fina katedralerna med guld- och silverkupoler. Vi gick aven in i fyra katedraler. De var valdigt fina! Utanfor Kreml sag vi den "eviga flamman", ett monument for att hedra andra varldskrigets offer. Det ar som det later, en liten eld som aldrig dor.
Med trotta kroppar gick vi sedan omkring och letade efter ett kafe, och det var lattare sagt an gjort! Iallafall ett stalle dar dom kunde nagon engelska. Det ar faktiskt forvanansvart fa ryssar som kan engelska. Vi trodde att i en storstad som denna, fler skulle kunna engelska! En annan sak som slog oss var renligheten i staden. Overallt var det manniskor som jobbade med att rengora staden sasom kratta lov, rensa rabatter och rengora dammar.
Idag har vi ocksa kopt godis och choklad till barnen och familjen som vi ska bo hos i Mongoliet.  Alltid forberedda!
Nu ska vi ata lite flingor i det mysiga koket, sen sova en valbehovd somn!
God natt folks, imorgon blir det annu mer sightseeing.
SpaSiba och hej!

Carolina

Nu ar vi antligen pa vag!

Igar landade vi kl 17.20 pa rysk mark! Efter en liten incident pa flygplasen da vi tappade bort varandra for en liten stund och jag och Linn sprang runt pa den gigantiska flygplatsen och fragade personal som inte kunde engelska sa satt vi till slut i taxin in mot Moskva. Det var ko, sa det tog sakert dubbelt sa lang tid an om det inte varit ko. Vi kom fram till hostelet hungriga och trotta men blev snabbt pa bra humor igen da hostelet overraskade oss positivt! Det ar valdigt frascht och fint. Sen gick vi pa matjakt, det blev en orange kebab pa en rokig gatkoksrestaurang. Det var aven en gojja som sag ut som snor kletat pa kebaben, mums! Men vi blev matta iallafall. Sedan var det bums i sang for att orka med allt vi skulle gora nasta dag!
I fix bye bye.

Carolina

Misslyckade bloggare..

Efter en lyckad dag i Moskva tog vart tidigare flyt totalt slut. Bloggfan. Vi misslyckas med allt vi tar oss for gallande den har bloggen. Men lugn i baten, vi ger inte upp. Skam den som gor.

Valkommen stora, valkommen sma, valkommen alla som halsar pa!

Nu drar vi igang bloggandet, tjohoooo!
Vi ar fyra tjejer pa tjugo jordsnurr. Vi gillar hestar. Och att aka tag.
Forutom det sa gillar vi att resa, vilket vi hade tankt gora i nagra manader framover. Vi har alla jobbat i Norge och sparat ihop en rejal resekassa som vi hade tankt tomma nu. I var reseblogg kommer vi skriva sa ofta vi kommer at en dator om vad vi gor och upplever. Folj med oss pa vara aventyr!

RSS 2.0