Rorigt varre!

Att Ulan Bator ar en rorig stad ar en underdrift. Har ligger allt huller om buller. Stora hotell ligger vagg i vagg med sma sjul. Flerfiliga bilvagar korsas av leriga sma gator. Fladiga manniskor blandas med hemlosa, smutsiga. Men varst av allt - trafiken!!! Att ta sig over gatan har ar en PERS! Om man har otur blir man staende i manga minuter utan en lucka.

Glada over att ha lyckats ta sig forbi ett gang tutande galningar med livet i behall!

Lite statyer mitt bland trafiken tycker mongolerna piggar upp vardagen!

Som turister idag far vi nog betyget IG. Till att borja med sa fick vi inte ens tag pa en karta. Efter manga forsok i olika butiker gav vi upp och tankte att vi kommer nog ratt sa smaningom om vi bara borjar ga. Kom vi ratt till slut? Vi vet inte. Vi har gatt i stan, sa mkt vet vi. Men vi vet inte om vi faktiskt har varit i det faktiska centrumet. Vi var trotta och hade inte mkt info att ga efter, men vart misslyckade turistande har faktiskt sin ursakt. VI HAR INTE SOVIT.. Sa ja vi ar allt lite koko i bollen av att har bytt tidszon och gatt upp nar vi precis gatt och lagt oss osv. Dessutom hade vi missbedomt temperaturen utomhus nagot ENORMT. Den jakeln som lurat oss da vi last pa internet att det skulle vara noll-gradigt i Ulan Bator vid denna tidpunkten pa aret ska ha ett fett kok stryk. Jag hade till exempel pa mig ullsockor och uggs. Det var som att ga runt med pasar med bomull pa fotterna, efter 5 min i den stekande solen och 15-20 graderna var det dessutom dygnsura pasar. Jag har slangt dom skorna nu. Sa vi har faktiskt en del att skylla pa. 

Vi hade i alla fall lite flyt nar vi snubblade over "nagra" tempel. Gaendes pa gatan var vi, och fokuset lag pa att inte bli mosad under en bil, da vi sag nagot gront med ett udda tak laaaangt uppe pa en gata. Da vi inte hade nagra direkt planer pa vad vi skulle hitta pa (i och med att det ar mandag kunde vi inte ga pa de museum vi planerat eftersom de ar stangda) tankte vi att vi gar dit och kolla laget. Pa vagen upp blir det lugnare och lugnare och vi borjar mota ratt manga munkar i starkt orangea kladnader, men vi tanker inte sa mkt pa. Vi gar igenom en stor port och gar och smapratar om vad det dar kan vara for ett lustigt hus nar en man till hoger om oss sticker ut sitt huvud ur en lucka vi helt missat och ropar "tickets tickets!". Jaha, biljett, jag vi tar en, sager vi. Foresten vad ar det till? Mannen kan inte svara oss men vi far en broschyr och det visar sig att vi har kommit in pa ett stort tempelomrade. Anledningen till att vi sag en del munkar var att det inom omradet bor 900 stycken. Det finns 12 olika stora tempel i olika farger och former. Flyt. Den var valdigt haftigt och valdigt mycket folk var dar. Alla gjorde olika sma ritualer som vi inte riktigt forstod oss pa, och overallt matade man faglar med massa fron. Bla i det storsta huset gick vi in och se pa tusan, dar inne star en staty som ar exakt 26,5 meter hog och ca 10 meter bred och helt och hallet i guld. Det var rokelser i massor och massa tunnor som alla manniskor snurrade pa. Alla gick ett varv runt statyn, drog rokelsen pa sig och backade sedan ut for att aldrig vanda statyn ryggen. Vaggarna runt statyn var fyllda identiska ministatyer aven dom i guld, jag och Linn raknade ut att det sammanlagt var 1696 gulddockor pa vaggarna. Nordigt av oss? Lite kanske.





I detta huset bakom oss ar dar den enorma guldskapelsen befinner sig!


Efter denna magnifika upplevelse fortsatte var jakt efter "centrum", men sa smaningom gav vi upp denna jakt och paborjade istallet en ny efter vykort. Aven denna jakt misslyckades sa vi ar helnojda helt enkelt! Vi hittade i alla fall hem (det gar valdigt fort for oss att kanna oss hemmastadda pa vara olika boenden) och efter det har vi haft vilostund. Men skam den som somnar, har ska vi komma in i ratt dygnsrytm ogona boj! Dock sa ar Ca och Lisa nu pa sitt rum sa vi vet faktiskt inte om dom har lyckats halla ogonen oppna eller ej, dom dom dom dom.....




Snart ska vi ut och testa en mongoliskt middag, men vid nio kommer vi ligga nerbaddade i vara sangar som inte skakar som pa taget och mysa med John Blund, var sa saker!

Linnea

Kommentarer
Postat av: Lena & Janne

Tack för info om Mongoliets hemligheter och gött att höra att ni haft en bra resa med vackra vyer och trevlig samvaro. Jasså du Nea, du har slängt dina älskade 99-kronors stövlar! Många kramar till våra fyra favoritresenärer!

2011-10-10 @ 20:14:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0