SEMESTERLIGAN SAMMANFATTAR: En manad i Kina (och Hong Kong)


TOPP TRE, stader:

1 - Shanghai! Hit vill vi garna komma igen nagon gang i vara liv!
2 - Gulin! Mysig, ratt liten och allmant go!
3 - Beijing! Rent och fint, stora fladiga gator blandat med sma sota roriga gator. Mycket blommor!


TOPP TRE, matupplevelser:

1 - Lunchen vi kinesiska muren. Manga sma olika goda ratter som vi snurrade runt pa den runda plattan pa bordet ochat for vara liv av!
2 - Middag i Shanghai pa ett lunchstalle i "kapsylens" botten nagra minuter innan stangning. Vitlokigt kott med nudlar, mmm!
3 - Pa hotellets restaurang i Sanqing Shan. Varldens godaste mitt i paprika - spicy!


TOPP TRE, hostel:

1 - Svart val men det far nog bli Han Tang i Xian som tar priset! Hade trevlig personal, pingisbord, biljardbord, takterass och breda sangar!
2 - Happy dragon i Beijing. Litet och inte jattefrasch egentligen men hade valdigt mysig restaurang/bar dar vi traffade massa goa andra resenarer! Lag bra, trevlig personal och billig ol (och cider till Linn)!
3 - Backstreet i Gulin. Mysigt omrade, goa manniskor, rena tvabaddsrum!




TOPP TRE, sevardighet:

1 - Bergen i Sanqing Shan! Underbara underbara natur, fantastiskt vackert!
2 - Kinesiska muren! Makalost maffig skapelse! Att vi nedfor bergen akte i en slags bob/bergodalbanevagn gjorde ju inte saken samre. Svisch, hej och ha vad vi susade fram!
3 - Delade asikter i ligan: CA och Linnea tycker terrakottaarmen! Helt otrolig var det och vi alla fyra har bestamt att vi ska ha reunion i Xian om fyrtio ar da vi ar sextio - och se hur hela armen antagligen ar fardigihoppsatt!
Lisa och Linn rostar pa Li-floden i Guilin som var valdigt vacker natur och det var lugnt och skont att flyta fram pa bambu-flotten!




TOPP TRE, utgangar:

1 - Mint i Shanghai! BAM!
2 - Den i Beijing! Vidare forklaring ar opassande.
3 - I Hong Kong... Var pa en skum klubb med nagra amerikaner.. Kan det bli battre? Ja, men det var en upplevelse i sig!


MEST ANVANDA ORD:

Suspekt. Ett ord som lamnar vara lappar flera ganger dagligen!


MEST ATNA FRUKT:

Pomelo! Underbar frukt som redan fatt en presentering. Kravs ingen vidare forklaring pa denna punkten!

VI HISSAR:

- Billig taxi!
- Hur vanliga och hjalpsamma kineserna ar! Ett litet exempel: vi var pa kafe och tog en kaffe i ett regnigt Hong Kong. Kafet hade maxat airconditionen och det var ratt kallt dar inne, Linn fragar en servitris om dom mojligen har en filt - "Eeeh.. yes!" svarar servitrisen och kommer nagra sekunder senare tillbaka med sin egen kofta som hon brer ut over Linn ben!
- Att vi fatt upp ogonen for varldens basta frukt - POMELON!!!
- Lady Chacha, varan guide vid terrakottaarmen som var riktigt sprallig och stortskon!!
- Toaletten uppe i World Financial Center i Shanghai (den som ser ut som en kapsyloppnare). Denna toaletten var helt fantastiskt och hade alla mojliga funktioner och var allmant SUPERLYXIG. Att kissa har aldrig forr varit battre!
- Att clementinerna har ar helt fantastiskt goda
- Hosteletlivet som i allmanhet ar valdigt chill och asgott! Latt att traffa nya skona manniskor som ar ute pa liknande aventyr som vi!
- Den kinesiska naturen! Helt fantastisk och valdigt varierande!
- Billig shopping!
- Att ata med pinnar - kul!
- Robban! - varan hogtalare som vi inforskaffade i Beijing for nagra ynka kronor var som man kan koppla till vara iPods! Till storleken ar han mindre an en knutnave och mycket praktisk, han ger oss gladje och musik pa vara annars sa tysta hotellrum. Robban ar han dopt till efter han i reklamen "Hej! Robert har!". Kan tillagga att han ar rodglittrig!
- Glassbaren i Hong Kong!!



VI DISSAR:

- Ata-katt-skamtet
- Hur kineserna roker OVERALLT. Till och med inne i kupen pa tagen. (Inte i Hong Kong!)
- Hal i marken toaletter som inte nog med att man inte kan sitta ofta aven ar valdigt snuskiga.
- Djurplageriet man ser lite har och var i landet. T ex kaniner som ar i sa sma burar att de inte kan vanda sig, levande honor som bars i plastpasar.
- Vart hostel i Hong Kong. Trangt, ofrascht, kriminella agare (fick vi hora da vi redan betalat), hemska sangar, smakryp och inte billigt alls!
- Kackerlakan som bodde i vart badrum i Hong Kong
- Kineserna spott- och slemharkelvanor!
- Old Town i Gulin, trist, halvt forfallet, skrapigt och allmant inget att se!
- Skorpinionspetten - vi testade aldrig men det ser inte sa skont ut for de stackars sprattlande stackarna!
- Att ideligen behova vara med pa kort, bade posningen och smygfotograferin ex nar man ater.




SAMMANFATTNING:

Kina ar ett enormt, vackert och intressant land. Det finns sa mycket att se och upptacka har! Aven om vi spenderat 4 veckor i landet och besokt 6 olika stader, sa kanns det fortfarande som att det finns mycket, mycket mer att se!

Att kineser har lite for oss konstiga ovanor for sig ar ingen nyhet. Det ar bara att vanja sig. Samma sak galler nar de kor som darar i trafiken. Det ar bara att be till gud och hoppas att man overlever. (600 kineser dor i bilolyckor varje dag, en skrammande fakta).

Kineser ar for ovrigt ett valdigt vanligt och hjalpsamt folk. Ett exempel ar nar vi var i Sanqing Shan och skulle ata middag pa hotellet. De hade ingen engelsk meny och inga bilder och att bestalla var en kamp. Nasta dag sa hade de skrivit ihop en helt ny meny pa engelska enbart for oss. Sa snallt!

Nar vi kom till Hong Kong sa markte man stora skillander fran Kina. Hong Kong ar en extremt ren stad med valsopade gator, och om du skulle kasta nagonting i floden, sa skulle du fa 10.000 kr i boter och 6 manaders fangelse. Hong Kong har aven vanstertrafik, dubbel-sparvagnar och gatunamn sa som "Nathan road". Folket i Hong kong har en battre levnadsstandard och ar mer lika vasterlanningar. I ovriga Kina sa blev vi fotograferade/smygfotade hela tiden, medan i Hong Kong sa gick det turister pa vart enda gata. Sa da brydde sig ingen sarskilt mycket om oss, skont tyckte vi!

Kina ar ett land som har sa mycket att erbjuda! Vi ar alla overrens att vi skulle rekommendera resemalet till alla vi kanner. Nagon gang i framtiden sa kommer vi att aka hit igen, det ar vi overtygade om!


Kommentarer
Postat av: Lena

Tack för en fantastisk sammanfattning!

2011-11-10 @ 22:20:08
Postat av: P

Hissar: Katt storyn. Dissar: Att jag inte besökt Shanghai/Kapsylen//P

Hissar: Alla blogginläggen. Dissar: Kinesisk trafik kultur, troligen även Vietnamesisk!//Mita.

2011-11-11 @ 19:00:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0