Sankta Lucia!

Glad lucia till er alla! Hoppas ni har en fin dag med mycket lussekatter, julmust och glogg! Vi har firat tillsammans med delfinerna i Kratie. Vi har till och med sjumgt julsanger idag for att riktigt komma i stamning. Jag tankte dock aterkomma med att beratta om dagens handelser och borja med nagot som vi gjorde for nagra dagar sen men som inte finns med pa bloggen an. Det gar inte for sig! Vi var namligen och besokte Killing Fields, Choeung Ek, och Tuol Sleng Genocide Museum, aven kallat S21, nar vi var i Phnom Penh. Vi hyrde en tuk-tuk med chauffor hela dagen som forst tog oss till Killing Fields som ligger 15 km utanfor stan. Vi hyrde en san elektronisk ljudguide sa vi kunde hora hela den sorgliga historien och de hjartskarande fakta. Sjalva omradet var mindre an vad jag hade forestallt mig, och mycket mer gronskande an vad jag hade trott. Men det lindrade inte den kansla av illamaende jag kande hela tiden. Jag tanker inte beratta nagra detaljer men jag forstar inte hur manniskor kan gora sa mot varandra. Det ar inte langesen heller, ar 1975- 79 mordades 17 000 manniskor har, vuxna och barn, kvinnor och man.

Efter det akte vi tillbaka till stan for att ga till S21. Det var fran borjan en skola men som under de Roda Khmerernas tid forvandlades till ett fangelse och tortyrcenter. Har torterade man forst fangarna tills de erkande brott de inte begatt, sedan skickades de till Choeung Ek for att bli avrattade. Har fick man ga in och se i klassrumen dar de byggt upp sma celler med tegel eller med tra. Vaggarna var fyllda med fotografier pa alla fangarna som torterats dar. Allting blev plotsligt sa verkligt nar man fick se ansiktena pa alla manniskorna och jag kan inte beskriva kanslan jag hade. Det var en blandning av sorg, hat, forundran, obehag och hopploshet. Det var svart att ta in allt vi sag och jag kan fortfarande inte forsta hur det har kunnat handa. Det var en sorgsen dag och vi var alla valdigt nedstamda och kande ett stort obehag. Det var dock valdigt intressant och jag angrar inte att vi akte dit.
For att liva upp oss dagen efter sa gick vi for att shoppa! Basta sattet att komma pa andra tankar. Vi gick till Central Market och det var nog den storsta marknaden jag nagonsin varit pa. Dar fanns allt fran klader och elektronik till kokstillbehor och farsk fisk! Jag kan ju saga att ingen av oss kom hem tomhant... Dagen efter befann vi oss pa en buss hela dagen mot Kratie, som forutom ett hal i innervaggen som var gjord av papp, var helt okej!
Idag har vi gjort vad vi kom till Kratie for att gora, namligen kolla pa delfiner! Och inte vilka delfiner som helst, de ovanliga sotvattensdelfinerna "Irrawaddy". De lever i Mekongfloden utanfor Kratie och ar utrotningshotade. Man stodjer deras bevarande genom att aka och kolla pa dom, och de ynka 7 dollarna var det verkligen vart! Vi akte ut pa floden i en liten bat med bara oss fyra i och spanade efter de sota djuren. Dar var en! Och dar borta! Man sag de ett kort ogonblick nar de simmade upp till ytan for att hamta luft. Det var valdigt svart att fanga dom pa bild! Ibland fick man sitta och spana en stund innan man sag en fena eller ett huvud. Man blev lika glad varje gang! De var inte tama och kom fram till baten utan man sag dom pa hall, men de var valdigt vackra och de var val vart ett besok.

Vi akte sedan till ett litet berg dar vi hade hort att man kunde se apor och aven titta pa kloster. Nar vi hade gatt uppfor trapporna pa berget traffade vi en munk som kunde lite engelska och som borjade prata med oss. Han ledde in oss i vad som var en pytteliten by dar uppe pa berget. Klostret stod i mitten och vi fick folja med honom in. Dar satt redan tva munkar och det var mat uppdukad framfor dom. Vi fick en plats mitt pa golvet framfor munkarna och helt plotsligt borjar de sjunga, det lat som de uttalade ett mantra och de sjong i olika tonlagen. Det var valdigt vackert. Vi hade san tur som bara sadar hamnade mitt i deras middagsritual. Det var valdigt intressant och nagot som jag sent kommer att glomma. Vi fick aven se de sma aporna!

Efter det akte vi tillbaka till staden och tog en bat over till en o som ligger i Mekongfloden som kantar staden. Dar bestamde vi oss for att ta en liten cykeltur. Vi cyklade langs en pittoresk liten landsvag. De flesta som bor pa on livnar sig av jordbruk och det var en valdigt lugn och skon stamning. Kambodjaner ar valdigt vanliga och halsar glatt pa en och en bit fick vi sallskap av tva sma sota tjejer som cyklade bredvid oss. Tyvarr sa var cyklarna som vi hyrde redo for skroten. Efter halva biten sa akte Linneas ena pedal av! Den gick inte att laga sa Linnea kampade med en pedal resten av vagen. Starkt jobbat!
Imorgon bar det av tidigt for att tillbringa 11 timmar pa en buss mot Siem Reap. Det ser vi fram emot! Eller...?
Ha nu en fortsatt bra Lucia allesammans och at lussekatter for oss ocksa!
Pusspuss gotlandsruss...
Carolina

Kommentarer
Postat av: Annica

Oj oj vad mycket ni har upplevt på två dagar. Låter väldigt spännande. Hoppas ni får en dräglig bussresa i morgon. Tänker mycket på er. Kramar till er alla.

2011-12-13 @ 15:12:46
Postat av: JB

Ger lite perspektiv på tillvaron. Eller hur ?

2011-12-15 @ 14:47:22
URL: http://semesterligan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0